• AcmeWeb.cat

8 de març, un crit feminista

Updated: Mar 13, 2020


Aprofitant que ens trobem en plena setmana del 8 de març, el Dia Internacional de la Dona, hem pensat que seria bo recordar els orígens i la cronologia d'aquest dia.

Aquesta data està marcada per la sagnant i centenària lluita que han donat les dones en la seva cerca per la igualtat. La commemoració de la reivindicació d'igualtat de drets de les dones té una tradició centenària.

8 de març de 1857, quan centenars de dones d'una fàbrica de tèxtils de Nova York van sortir a marxar en contra dels baixos salaris, que eren menys de la meitat al que percebien els homes per la mateixa tasca. Aquesta jornada va acabar amb la sagnant xifra de 120 dones mortes arran de la brutalitat amb la qual la policia va dispersar la marxa. Això va portar al fet que dos anys després, les treballadores fundessin el primer sindicat femení.

28 de febrer de 1909 De conformitat amb una declaració del Partit Socialista dels Estats Units d'Amèrica es va celebrar a tot el país el primer Dia Nacional de la Dona, i es va continuar celebrant l'últim diumenge de febrer fins al 1913.

1910 La Internacional Socialista, reunida a Copenhaguen, va proclamar el Dia de la Dona de caràcter internacional com a homenatge al moviment en favor dels drets de la dona i per a ajudar a aconseguir el sufragi femení universal. La proposta va ser aprovada unànimement per la conferència de més de 100 dones procedents de 17 països, entre elles les tres primeres dones triades per al parlament finès. No es va establir una data fixa per a la celebració.

19 de març de 1911 Com a conseqüència de la iniciativa de Copenhaguen, es va celebrar per primera vegada el Dia Internacional de la Dona a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, amb mítings als quals van assistir més d'un milió de dones i homes. A més del dret de vot i d'ocupar càrrecs públics, van exigir el dret al treball, a la formació professional i a la no discriminació laboral.

25 de març en 1911 a Nova York, quan 123 dones i 23 homes van morir en un incendi a la fàbrica Triangle Shirtwaist, la majoria joves immigrants d'origen jueu i italià. Els amos van tancar les portes per a evitar furts, impossibilitant als treballadors a escapar de les flames.

1913 En el marc dels moviments en pro de la pau que van sorgir en vespres de la primera guerra mundial, les dones russes van celebrar el seu primer Dia Internacional de la Dona l'últim diumenge de febrer de 1913. A Europa, les dones van celebrar mítings entorn del 8 de març de l'any següent per a protestar per la guerra o per a solidaritzar-se amb la resta de dones.

1917 Com a reacció davant els dos milions de soldats russos morts en la guerra, les dones russes van triar de nou l'últim diumenge de febrer per a declarar-se en vaga en demanda de "pa i pau". Els dirigents polítics van criticar l'oportunisme de la vaga, però elles la van fer de totes maneres. La resta és història: quatre dies després el Tsar es va veure obligat a abdicar i el govern provisional va concedir a les dones el dret de vot. Aquest històric diumenge va ser el 23 de febrer, segons el calendari julià utilitzat llavors a Rússia, o el 8 de març, segons el calendari gregorià utilitzat en altres països.

8 de març de 1975 Coincidint amb l'Any Internacional de la Dona, les Nacions Unides van celebrar el Dia Internacional de la Dona per primera vegada.

1995 La Declaració i la Plataforma de Pequín, un full de ruta històric signat per 189 governs fa 24 anys, va establir l'agenda per a la materialització dels drets de les dones.

8 de març de 2011, aprofitant el centenari del dia Internacional de la Dona, es va celebrar el primer "Dia Internacional de la Dona de les Nacions Unides" per l'ONU Dones, entitat de l'ONU per a la Igualtat de Gènere i l'Empoderament de la Dona, creada per l'Assemblea General de l'ONU el 2 de juliol de 2010. Així mateix dóna compte de la cronologia i història d'aquest dia.

2014 La 58 Sessió de la Comissió sobre la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW58), la reunió anual d'Estats per a abordar qüestions relatives a igualtat de gènere, es va centrar en els "Desafiaments i assoliments en l'aplicació dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni per a les dones i les nenes". Les entitats de l'ONU i les organitzacions no governamentals (ONG) acreditades per ECOSOC van debatre sobre els avanços realitzats i els reptes pendents per a complir els vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

2015, els països del món van adoptar l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, hereus dels objectius del Mil·lenni. L'Objectiu número 5 consisteix a "Aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar a totes les dones i les nenes".

8 de març de 2017, coincidint amb el dia internacional de la dona es va dur a terme la primera Aturada Internacional de Dones, va ser portat endavant per organitzacions de dones de més 50 països per a visibilitzar la violència masclista en totes les seves formes i expressions: sexual, social, cultural, política i econòmica.

El Dia Internacional de la Dona ens brinda l'oportunitat de transformar l'impuls en acció, d'apoderar a les dones en tots els contextos, i retre homenatge a les activistes que treballen sense descans defensant els drets de les dones i animant a les dones al fet que es desenvolupin plenament.

Si vols saber més coses sobre el paper de les dones en el món, pots veure aquesta cronologia, elaborada per ONU Dones, Dones del món, uneixin-se! Sobre l'activisme de les dones des de les generacions passades fins al present.

#feminism #feminisme #feminismo #8demarzo #8ofmarch #8demarç #niunamenos #yotambien #heforshe #timesup

5 views0 comments

AcmeWeb - deixem empremta

© 2020 Acme Web. Catalunya.