• AcmeWeb.cat

Odi a Internet. Quan les Xarxes Socials deixen de ser Socials?


Conduir, el futbol, la política i moltes altres coses quotidianes, generen en algunes persones una transformació momentània en el seu caràcter, de la mateixa manera, molts usuaris quan es troben davant d'una pantalla pateixen una transformació que els provoca escriure coses que serien incapaços de pronunciar davant del seu interlocutor.

Possiblement l'anonimat o la sensació d'impunitat que ofereix la comunicació digital, provoca que el llenguatge utilitzat en moltes ocasions degeneri en violència verbal, però molts usuaris de les Xarxes Socials, no tenen en compte que el què comenten a les Xarxes Socials, Blogs i Fòrums d'Internet deixa petjada. El que escrius a Internet, es queda a Internet per sempre, per tant avui intentarem analitzar el fenomen, l'ODI A LES XARXES SOCIALS.

Els Haters existeixen, ja ho hem comentat en anteriors entrades del nostre Blog, i si ets un usuari actiu a les Xarxes Socials, en alguna ocasió t'hauràs creuat amb un, sigui perquè t'ha atacat directament o perquè has pogut llegir en alguna conversació les barbaritats que són capaços d'escriure.

Que és un Hater?

La paraula Hater, provinent de l'anglès, es tradueix com aquell que odia o que és vexador.

Els Haters són usuaris que mostren sistemàticament actituds negatives o hostils davant qualsevol assumpte, utilitzen la burla, la ironia i l'humor negre per expressar-se. Amb l'auge d'Internet i especialment de les Xarxes Socials com Facebook, Twitter i Youtube s'ha popularitzat l'ús d'aquest terme.

"Els Haters són usuaris que mostren sistemàticament actituds negatives o hostils davant qualsevol assumpte."

Com hem dit el seu àmbit preferit d'actuació són les Xarxes Socials, tot i que els pots trobar a Blogs, Fòrums o Xats de discussió.

Són usuaris desconfiats, cínics, hostils, provocadors, mal educats i amb una important disposició a l'agressió, arribant a l'ofensa dels seus interlocutors.

Una altra característica del seu caràcter és l'egocentrisme, pensen que tenen la raó absoluta, que els únics raonaments vàlids són els seus i que la resta d'usuaris o estan equivocats o simplement són burros.

Pels Haters qualsevol motiu és bo per odiar o iniciar una discussió, militància o simpatia política, creença religiosa, gustos musicals, orientació sexual, raça, errades o opinions dels altres usuaris. D'aquesta actitud prové el "HATER GONNA HATE", sigui pel que sigui, sempre odiaran.

A què ens referim quan parlem d'odi? Segons Ignacio Morgado, autor "d'Emocions Corrosives", director de l'Institut de Neurociència de la Universitat Autònoma de Barcelona, "L'odi és difícil de definir. Normalment, quan li preguntem a una persona que sent quan odia ens sol parlar d'animadversió, menyspreu, fàstic. És a dir, una combinació d'altres emocions negatives. Semblen ajuntar-se per donar lloc a això que anomenem i sentim com a odi".

#BCN vs ODI

Odiar és un sentiment, no un delicte, però sí que ho és incitar a la violència i discriminació contra col·lectius vulnerables. En aquest enllaç trobareu informació sobre el delicte d'odi, Codi Penal Article 510.

Què fan les Xarxes Socials per combatre l'odi?

Les Xarxes Socials expressen de manera molt clara el que no es pot publicar, i totes en les seves normes comunitàries, dediquen un apartat per tractar la conducta odiosa.

"No permitimos discursos de odio ni lenguaje que incite al odio en Facebook ya que crea un entorno de intimidación y exclusión, y, en algunos casos, puede incitar a la violencia en la vida real."

Aquest és l'enllaç de les Normes Comunitàries de Facebook.

Normes Comunitàries de Twitter respecte a l'odi.

Totes les Xarxes Socials segueixen la mateixa línia d'acció respecte a la incitació a l'odi, entre altres opcions ofereixen l'opció de silenciar, bloquejar i fins i tot denunciar a l'usuari que hagi infringit les normes de la comunitat.

Silenciar: deixarem de veure la seva activitat en les nostres notificacions i cronologia, i no tindrem informació del que els nostres contactes facin amb aquesta persona en concret.

Bloquejar: a més de desaparèixer automàticament de la llista de seguits i seguidors, no podrà llegir la nostra cronologia, ni nosaltres la seva.

Denunciar: si creiem que l'usuari ha infringit alguna norma d'ús de la Xarxa Social, hem de denunciar-ho. La Xarxa Social ens demanarà el motiu de la denúncia, i les sancions més greus poden comportar la inhabilitació del compte.

Els algoritmes i intel·ligència artificial de les Xarxes Socials rastregen la creació de nous comptes per evitar que les persones que han comès alguna infracció a la Xarxa Social tornin sota un altre nom, aquesta acció però, no sempre és efectiva. En conseqüència, molts usuaris han començat a abandonar les Xarxes Socials, aquest fenomen és especialment significatiu a Twitter, ja que és una de les Xarxes Socials més criticada per la seva ineficàcia en l'eliminació de l'odi a la seva plataforma.

Què podem fer per frenar l'odi a les Xarxes Socials?

Incidir en l'educació, l'empatia, el civisme, la tolerància i ser molt actius en l'establiment de narratives alternatives que lluitin contra l'assetjament i l'odi a Internet.

Us deixem l'enllaç de la web #BCNvsOdi: un lugar de encuentro y aprendizaje sobre el discurso de odio.

#odi #xarxessocials #XarxesSocials #Communitymanager #twitter #facebook #youtube #linkedin #instagram #haters #Trolls

203 views0 comments

AcmeWeb - deixem empremta

© 2020 Acme Web. Catalunya.